Jak nie przytyć w święta? Dania Wigilijne w wersji FIT.

fresh-produce-%e2%80%a2-gourmet-dishes-%e2%80%a2-local-handicraftsNasza tradycja jest piękna. Wigilijna kolacja w gronie najbliższych, a na niej 12 potraw, które musimy spróbować wszystkie! Smażone ryby, śledzie w oleju, pierogi, kutia, makowce i wiele innych pyszności 😉 Też to lubicie? A to jeszcze nie koniec ;). Dwa dni świąt, w której dorzucimy sałatki, ciasta, babciny obiad.

Kiedy Wy odpoczywacie, Wasz żołądek przeżywa katusze! Wyobraźcie sobie, że żołądek to worek o określonej pojemności. Na co dzień wypełniamy go równomiernie, zazwyczaj wtedy kiedy robi się pusty. W święta Nasz worek zapełni się bardzo szybko. Tak naprawdę na początku kolacji wigilijnej. Jeżeli będziemy chcieli zmieścić więcej, zabraknie nam miejsca. Trzeba będzie powiększyć rozmiar. A tego przecież nie chcemy! Pamiętajcie podczas tradycyjnej kolacji wigilijnej możemy dostarczyć nawet ok. 2500  kcal, czyli często znacznie więcej niż wynosi nasze zapotrzebowanie dobowe.

Co zatem zrobić?

  1. Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Postaw na warzywa i owoce. Zawierają dużo błonnika i są niskoenergetyczne (zwłaszcza warzywa). Możesz dorzucić do nich węglowodany złożone, np. makaron pełnoziarnisty czy brązowy ryż.
  2. Spożywaj produkty mleczne fermentowane, typu jogurty, maślanki, kefiry. Zarówno błonnik jak i produkty fermentowane regulują pracę jelit i wspomagają ich perystaltykę. Pomoże to uniknąć niechcianych zaparć.
  3. Przygotuj wszystkiego mniej. Zazwyczaj mamy tendencję do przygotowywania posiłków w nadmiarze i potem musimy je dojadać po świętach. W tym roku postaraj się przygotować wszystkiego 2 razy mniej, żeby nie mieć takiego problemu. Nadwyżki żywności możesz zamrozić lub zawekować (oczywiście jeżeli się da) i wyciągnąć w późniejszym okresie.
  4. W czasie kolacji wigilijnej spróbuj wszystkiego, ale… tylko spróbuj. Zjedz talerzyk barszczu wigilijnego, jednego pieroga, pół kawałka ryby, łyżkę kutii itp. Jeżeli dasz radę nałóż wszystkie składniki na talerz i więcej nie dokładaj.
  5. Idź na pasterkę. No właśnie, idź a nie jedź ;). Spacer po takiej uczcie, dobrze Ci zrobi. Opóźnisz też moment położenia się do łóżka z pełnym żołądkiem, kiedy to Twój metabolizm znacznie spowalnia.
  6. Przygotuj produkty Wigilijne w postaci bardziej „fit”, np.

Zapisz

Śledzie pod pierzynką

(Przepis na miseczkę)201612033461

Składniki:

  • 1 burak
  • 3 filety śledzi solonych (namoczonych)
  • 1 mała cebula
  • 3 ogórki kwaszone
  • 2 ziemniaki
  • Jogurt naturalny -3 duże łyżki
  • Czosnek, pieprz.

Przygotowanie:

Buraka i ziemniaki ugotuj. Śledzie pokrój w kostkę i ułóż na dnie miseczki. Cebulę posiekaj i ułóż na śledziach. Kolejną warstwą będą pokrojone w kosteczkę ziemniaki, a później ogórki. Na to wylej sos jogurtowy (jogurt wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i pieprzem). Na wierzch ułóż starte na tarce buraczki.

Śledzie curry

Składniki:

  • 4 płaty śledzi solonych, namoczonych (ok. 400 g)
  • Kubek jogurtu naturalnego (ok. 200 g)
  • 1 łyżka curry
  • 1 papryczka chili.

Wykonanie:

Papryczkę posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z jogurtem. Dodaj curry. Zalej śledzie przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Zapisz

Krokiety z łososiem

Przepis na ok. 15 szt.

Naleśniki*:

  • ¾  szklanki mąki gryczanej
  • ¾ szklanki mąki ryżowej
  • Szklanka mleka (krowiego lub sojowego)
  • Szklanka wody
  • Jajko
  • 2 łyżeczki oleju
  • Szczypta soli

Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto o gęstości śmietany i usmaż naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni.

*Możesz przygotować swoją wersje naleśników, np. użyć mąki żytniej lub pełnoziarnistej, a nawet zwykłej pszennej.

Farsz:

  • 250 g filetu z łososia
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • Mała cebula
  • Koperek
  • Sól, pieprz
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżeczki oleju

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj szpinaku i duś aż się rozmrozi. Pokrój drobno łososia i dodaj do szpinaku. Wszystko wymieszaj z posiekanym koperkiem i duś parę minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawiń farsz w naleśniki i zapiecz na grillu lub w piekarniku. Najlepiej przygotować krokiety przed spożyciem.

Śledzie z jabłuszkiem

Składniki:

  • 4 płaty śledzi solonych, namoczonych
  • 2 ogórki kwaszone
  • 1 średnia cebula
  • ½ kwaśnego jabłka
  • Kubek jogurtu naturalnego (150/200 g)
  • Pieprz

Wykonanie:

Jabłko, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z jogurtem. Powstałą w ten sposób sałatką wymieszaj z śledziem i odstaw do przegryzienia się smaków.

Karp pieczony

Składniki:

  • Dzwonki z karpia (ok 4-5 dzwonków)
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz
  • Czosnek

Wykonanie:

Karpia ułóż na blaszce. Skrop sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Rozłóż plasterki czosnku. Rozgrzej piekarnik na 180 st. I włóż rybę na 15-20 min. Ostatnie 5 minut możesz piec na funkcji grilla, aby lekko zarumienić rybę.

Pierogi gryczane z soczewicą

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 35 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki oleju lub oliwy
  • 1,5 szklanki wody

Farsz

  • 400 g ugotowanej soczewicy
  • 180 g jarmużu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz i sól
  • Sok z cytryny

Wykonanie:

Zagotuj wodę z olejem, a gdy zacznie się gotować wsyp siemię lniane i 1/3 mąki. Mieszaj aż masa będzie jednolita.

Wsyp na stolnicę resztę mąki i dodaj zaparzone ciasto i zagnieć. Przykryj ściereczką, żeby nie „stygło”

Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oleju. Dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek. Cebulkę przełóż do miski, a na jej miejsce na patelnię wrzuć jarmuż i duś około 5 min.  Ugotuj soczewicę i wymieszaj razem z warzywami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Z ciasto wałkuj placki o grubości ok 2 mm i napełnij je farszem. Gotuj w lekko osolonej wodzie.

Karp w migdałach

Składniki:

(Przepis na 8 małych porcji)

Składniki:

  • 700 g filetu z karpia
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (może być mąka bezglutenowa jeżeli jesteś na diecie bez glutenu)
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Karpia podziel na porcje i delikatnie posól i popieprz. Na jeden talerz wysyp mąkę, na drugi płatki migdałowe, a na trzecim roztrzepane jajko. Przygotuj blaszkę do pieczenia (najlepiej wyłożyć papierem). Piekarnik nagrzej na 180 st. Karpia obtocz delikatnie w mące w jajku i migdałach. Piecz przez 15 minut, następnie delikatnie poprzekręcaj rybę i z drugiej strony również piecz 15 minut.

Kutia ryżowa

Składniki:

  • Szklanka brązowego ryżu
  • 400 g maku
  • 2/3 szklanki miodu
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 6 łyżek rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki pestek granatu

Wykonanie:

Ugotuj ryż – tak aby był miękki, ale nie rozgotowany. Ciepły (ale nie gorący) wymieszaj z miodem. Sparz mak i gotuj pod przykryciem. Odcedź i zmiel (najlepiej 2, 3 razy). Wymieszaj z ryżem. Posiekaj orzechy, rodzynki namocz. Następnie dodaj wszystko do masy ryżowo-makowej. Przełóż do salaterki i udekoruj migdałami oraz pestkami granatu. Odstaw do lodówki.

Sałatka jaglana

Składniki:

  • 2 ugotowane burakired-beets-1725799_640
  • Szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Łosoś w puszce w sosie własnym
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • Łyżka miodu
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę wypłucz, przelej wrzątkiem i ugotuj 1 2,5 szklanki wody. Następnie ostudź. Dodaj opłukany i wysuszony szpinak, pokrojonego buraka, łososia i pestki. Wszystko wymieszaj z sosem: olej, miód i cytrynę wymieszaj ze sobą do uzyskani jednolitej konsystencji. Posól, popieprz do smaku.

 

Jeżeli podobał Ci się artykuł lub smakowały potrawy, polub moją stronę na facebooku ?1476115620_facebook_like

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.