Truskawkowy pudding z chia

Truskawkowy pudding z chia = Letnie orzeźwienie!pudding z chia

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc trzeba jak najlepiej go wykorzystać. Dzisiaj przedstawiam wam „TRUSKAWKOWY PUDDING Z CHIA” ;).

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia (ok. 20 g)
  • szklanka truskawek (ok. 150 g)
  • odrobina mleka (dodałam na oko, ale myślę, że było ok. 1/4 szklanki)
  • łyżeczka miodu pszczelego (moje truskawki niestety nie były słodkie).

Przygotowanie:

Jedną łyżkę chia zmieliłam w młynku do kawy (zdecydowanie dużo lepiej wchłaniają się składniki odżywcze ze zmielonych ziaren). Truskawki zmiksowałam za pomocą blendera. Dodałam miód i mleko. Wymieszałam.

Na koniec przelałam wszystko do szklanki i dodałam nasiona chia (te zmielone i te niezmielone). Dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki na parę godzin (w między czasie, trzeba przemieszać pudding). Taki pyszny, zmrożony idealnie smakuje w upalne dni!

O tym dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia, pisałam tutaj :).

truskawki


Jeżeli podobał Ci przepis będzie mi miło, jeżeli polubisz moją stronę na facebooku :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.