Frittata

Frittata z mozzarellą i pomidorami:frittata z mozzarellą i pomidorami

Co to takiego ta frittata z mozzarellą i pomidorami? Nic innego jak pomysł na super śniadanie!

Macie ochotę na jajka z mozzarellą i pomidorami ;)? Jeśli tak to koniecznie spróbujcie zrobić takie danie w domu!

Jedyne, czego będziecie potrzebować, to patelnia lub naczynie, które można umieścić w nagrzanym piekarniku. Nie może mieć zbyt dużego pola, bo trzeba byłoby użyć bardzo dużo jajek – chyba że gotujecie dla dużej grupy ;).

Jeżeli nie będziecie spożywać pieczywa, to macie idealny przykład na śniadanie białkowo – tłuszczowe.

Składniki:

  • jaja – 2 szt.
  • mozzarella light – 4 plastry (ok. 40 g.)
  • pomidor – kilka plasterków lub ósemek
  • parę kropel oleju do zwilżenia powierzchni naczynia.
  • przyprawy: szczypta soli, gałka muszkatałowa, szczypta chili, bazylia/oregano/zioła prowansalskie.

Wykonanie:

Jajka ubij mocno za pomocą trzepaczki i wlej do przygotowanego naczynia. Dopraw przyprawami. Na wierzch ułóż mozzarellę i pomidora. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku ok. 10 minut.

Kaloryczność frittaty bez pieczywa to ok. 300 kcal.

 


Jeżeli podobał Ci się przepis będzie mi miło, jeżeli polubisz moją stronę na facebooku :)1476115620_facebook_like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.