O mnie

Dietetyk Dorota CzpakMgr inż. Dorota Czpak – specjalista ds. żywienia, dietetyk.

Dietetyk z pasji!


Ukończyłam studia z Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na SGGW. Dzięki nauce na tym kierunku zdobyłam wszechstronne wykształcenie z zakresu dietetyki, oceny i racjonalizacji żywienia, a także zarządzania produkcją i jakością żywności. Wiedzę tę wykorzystuję w codziennej pracy, przy układaniu jadłospisów, a także podczas edukacji pacjentów o tym jak ważna jest higiena posiłków, które spożywamy.

Czując naukowy niedosyt, ukończyłam także studia podyplomowe: Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka.

Ciągły rozwój

Wyznaję zasadę ciągłego rozwoju, więc nie zaprzestałam na laurach. Ze w względu na dynamikę oraz rozległość dziedziny jaką jest żywienie człowieka, regularnie uczestniczę w szkoleniach i konferencjach naukowych. Wierzę, ze takie działania plus godziny spędzane na śledzeniu najnowszych informacji i badań, pozwolą mi poszerzyć swoją wiedzę, a tym samym zwiększą satysfakcję moich pacjentów ze wspólnie osiąganych sukcesów.

Główne zainteresowania

Swoje pierwsze kroki w dietetyce stawiałam w Radomskim Szpitalu Specjalistycznym, gdzie odbywałam staż na stanowisku dietetyka na Oddziale Dziecięcym. Dzięki czemu zdobyłam szerokie doświadczenie w żywieniu dzieci i młodzieży w różnych jednostkach chorobowych. Na co dzień do moich głównych zainteresowań należy dietoterapia w chorobach cywilizacyjnych, a zatem otyłości, cukrzycy oraz chorobach układu krążenia, a także dietoterapia w chorobach wynikających z zaburzeń hormonalnych (choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników i inne) .

Prywatnie

Prywatnie jestem osobą optymistycznie nastawioną do życia i otwartą na nowe wyzwania. Zawsze bardzo angażuję się we wszystkie zadania. Uwielbiam podróże, gdzie mogę aktywnie spędzić czas, a także spokojne chwile z książką w ręku.